De energie-efficiëntie van een gebouw speelt een cruciale rol in zowel de waarde ervan als de impact op het milieu. Als woning- of gebouweigenaar wil je niet alleen voldoen aan de wettelijke eisen, maar ook begrijpen hoe energiezuinig jouw eigendom daadwerkelijk is. Het energieprestatiecertificaat (EPC) speelt hierbij een essentiële rol.
EPC staat voor energieprestatiecertificaat. Het biedt inzicht in de energieprestaties van jouw woning of gebouw. Denk hierbij aan huizen, appartementen of studentenwoningen. Niet alleen is het EPC een informatiebron voor potentiële kopers of huurders, maar soms is het ook noodzakelijk voor het verkrijgen van subsidies of premies. Bovendien is het een wettelijke verplichting bij verkoop of verhuur van je eigendom.
Verplicht voor verkoop en verhuur:
Het Energieprestatiecertificaat (EPC) is verplicht bij de verkoop
en verhuur van woningen en appartementen in Vlaanderen.
Informatie over energieprestaties:
Het EPC biedt informatie over de energieprestaties van een gebouw en geeft inzicht in het verwachte energieverbruik.
Potentiële kopers en huurders informeren:
Het EPC biedt potentiële kopers of huurders in Vlaanderen belangrijke informatie over de energie-efficiëntie van een woning of appartement.
Na de inspectie wordt de EPC-waarde of score van de woning berekend door de deskundige. Onderstaande punten worden in acht genomen bij de berekening van het EPC.
Bouwkundige eigenschappen: De EPC-berekening begint met het beoordelen van de bouwkundige eigenschappen van het gebouw, zoals isolatie, beglazing, dakbedekking, en gevel.
Installaties: De efficiëntie van de aanwezige verwarmings- en koelsystemen wordt geëvalueerd, evenals ventilatiesystemen en warmwatervoorziening.
Hernieuwbare energie: Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen kan de EPC score positief beïnvloeden.
Ventilatie: Goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat, maar overmatig energieverlies kan de EPC score verhogen.
Totale berekening: De berekende waarden worden samengevoegd om de EPC-waarde te verkrijgen, die wordt uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m²/jaar). Hoe lager de EPC-waarde, hoe energiezuiniger het gebouw is.
Uiteraard zijn er maatregelen die getroffen kunnen worden om uw EPC-waarde te verbeteren. Hieronder kan u enkele maatregelen vinden.
Isolatie: Verbeter de isolatie van het gebouw door betere materialen te gebruiken, een tip is om goed te kijken naar de Rd waarde van het isolatiemateriaal.
Efficiënte verwarming en koeling: Installeer hoogrendementsverwarmingssystemen (bv. condenserende gasketel) en zorg voor regelmatig onderhoud. Overweeg ook de installatie van warmtepompen voor efficiëntere verwarming en koeling.
Punt 1 en 2 zijn de grootste factoren die een rol spelen in de berekening van het EPC.
Hernieuwbare energiebronnen: Investeer in hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen of een zonneboiler, om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.
Ventilatie: Zorg voor een gecontroleerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning om frisse lucht binnen te laten zonder veel warmteverlies.
Voor meer specifieke gevallen kan u ons altijd contacteren.
Door deze maatregelen te nemen, kan de EPC score van een gebouw significant worden verbeterd, wat niet alleen gunstig is voor het milieu, maar ook kan leiden tot lagere energiekosten voor de bewoners of gebruikers van het gebouw.
Bij de verkoop van een woning of appartement: Als je van plan bent je woning of appartement in Vlaanderen te verkopen, moet je een geldig EPC hebben voordat je de verkoopadvertentie plaatst. Potentiële kopers moeten toegang hebben tot dit certificaat om inzicht te krijgen in de energieprestaties van het gebouw.
Bij de verhuur van een woning of appartement: Als je van plan bent je woning of appartement in Vlaanderen te verhuren, moet je ook een geldig EPC hebben. Dit certificaat moet beschikbaar zijn voor potentiële huurders voordat ze een huurovereenkomst tekenen.
Sinds 1 januari 2022 is ook een energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht voor de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen met 15 of meer gebouweenheden.
Sinds 1 januari 2023 is dit ook het geval voor de appartementsgebouwen van 5 tot en met 14 gebouweenheden.
En vanaf 1 januari 2024 voor appartementsgebouwen met 2 tot en met 4 gebouweenheden.
Onze klanten staan centraal. We luisteren, geven advies en zorgen voor een gedetailleerde en accurate beoordeling van jouw gebouw.
Onze scherpe prijzen garanderen een hoogwaardige dienstverlening tegen een betaalbare prijs.
We hanteren duidelijke tarieven zonder verborgen kosten.
Na je aanvraag plannen we binnen een week een afspraak. Binnen drie werkdagen ontvang je de resultaten
Met onze achtergrond in engineering hebben we diepgaande kennis van energieprestaties en de laatste markttrends.
Hoewel ons hoofdkantoor in Hoboken is gevestigd, opereren we in heel Vlaanderen. Van Antwerpen tot Gent, en van Brugge tot Hasselt, waar je ook bent, onze experts staan klaar om je te bedienen.
Ben je klaar om te ontdekken hoe energiezuinig jouw gebouw is? Neem dan vandaag nog contact met ons op! Wacht niet langer: maak nu een afspraak en zet de stap naar een duurzamere toekomst!