Een Energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat de energie-efficiëntie van een gebouw beoordeelt en weergeeft. Het bevat informatie over het energieverbruik en voorziet eigenaren, potentiële kopers of huurders van een inzicht in de energetische prestaties van het pand. De beoordeling wordt uitgedrukt in een numerieke score, waarbij een lage score duidt op een hoge energie-efficiëntie en vice versa.
Het EPC is een essentieel instrument bij het nemen van beslissingen over vastgoed. Het identificeert mogelijkheden voor energiebesparing en suggereert verbeteringen om de duurzaamheid van het gebouw te vergroten. Vaak worden aanbevelingen gegeven met betrekking tot isolatie, verwarmingssystemen en andere aspecten die van invloed zijn op het energieverbruik. In veel landen is het hebben van een geldig EPC verplicht bij de verkoop of verhuur van een pand. Het certificaat draagt bij aan bewustwording omtrent energie-efficiëntie en stimuleert de overgang naar duurzamere en milieuvriendelijkere gebouwen. Het verkrijgen van een EPC draagt niet alleen bij aan een groenere leefomgeving, maar kan ook leiden tot lagere energiekosten voor de eigenaar of bewoner.
Er zijn verschillende soorten Energieprestatiecertificaten (EPC-keuringen), afhankelijk van het soort gebouw en het doel van de keuring. De meest voorkomende types zijn:
Residentieel EPC (woningen): Dit type EPC-keuring is bedoeld voor residentiële gebouwen, zoals eengezinswoningen, appartementen en studio's. Het beoordeelt de energieprestaties van het gebouw en geeft aanbevelingen voor mogelijke verbeteringen.
Residentieel EPC (gemene delen): Het EPC van de gemene delen is een document dat dient opgesteld te worden om elke deskundige die een EPC opstelt in het gebouw te voorzien van dezelfde informatie. Op die manier beschikt iedere deskundige die een EPC opmaakt voor een eenheid in het gebouw over dezelfde informatie en kunnen gelijkaardige eenheden nooit drastische verschillen in EPC-score.
Niet-Residentieel EPC (bedrijfsgebouwen): Dit certificaat is van toepassing op niet-residentiële gebouwen, zoals kantoren, winkels, industriële panden en openbare gebouwen. Het beoordeelt eveneens de energieprestaties en geeft suggesties voor optimalisatie.
Over het algemeen zijn er echter enkele situaties waarin je verplicht bent om een Energieprestatiecertificaat (EPC) te verkrijgen:
Bij Verkoop of Verhuur van een Woning:
Nieuwbouw en Grondige Renovatie:
Bij Aanvraag van Premies en Subsidies:
Een EPC is gedurende 10 jaar geldig, echter is het handig het EPC te updaten bij drastische energetische renovaties.
Het opstellen van een Energieprestatiecertificaat (EPC) wordt meestal uitgevoerd door erkende energiedeskundigen. Deze deskundigen hebben specifieke opleidingen gevolgd en zijn gemachtigd om de energieprestaties van gebouwen te beoordelen en EPC-certificaten uit te geven.
In Vlaanderen, bijvoorbeeld, worden erkende energiedeskundigen type A en D toegewezen aan het opstellen van EPC-certificaten. Deze deskundigen moeten voldoen aan specifieke kwalificaties en registratievereisten vastgesteld door het Vlaams Energie en klimaatagentschap (VEKA).
Een EPC, of Energieprestatiecertificaat, is een document dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is. De exacte documenten die je nodig hebt, kunnen variëren afhankelijk van het land en de specifieke regelgeving. Over het algemeen zijn er echter enkele basisdocumenten die vaak nodig zijn bij het verkrijgen van een EPC. Door deze documenten bij de hand te hebben, kan de energiedeskundige een grondige evaluatie uitvoeren en een nauwkeurig EPC opstellen voor jouw woning. Het is raadzaam om voor specifieke vereisten contact op te nemen met de erkende energiedeskundige of de bevoegde autoriteiten in jouw regio. Zonder deze documenten kan de deskundige het EPC ook opmaken echter zal het EPC niet overeenstemmen met de realiteit.
Bouwplannen of bouwtekeningen: Hiermee kan de energieprestatie van de woning worden beoordeeld op basis van de gebruikte materialen en de bouwstructuur.
Gegevens over de gebruikte isolatiematerialen: Informatie over de isolatie van het dak, de muren, vloeren en ramen is van belang voor het bepalen van de energieprestaties. Foto's zijn ook toegelaten.
Gegevens over het verwarmings- en koelsysteem: Details over het type verwarmings- en koelsysteem, evenals de efficiëntie ervan, zijn belangrijk voor het berekenen van de energieprestaties.
Informatie over ventilatiesystemen: Gegevens over het ventilatiesysteem in de woning kunnen van invloed zijn op de luchtkwaliteit en de energie-efficiëntie.
Gegevens over de aanwezige energiezuinige apparatuur: Als er bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepompen of andere energiezuinige apparatuur aanwezig is, kan dit van invloed zijn op de totale energieprestatie.
Gegevens over de afmetingen van de woning: De grootte van de woning is ook van belang bij het bepalen van de energie-efficiëntie.
U kan makkelijk een EPC aanvragen via ons aanvraagformulier. Al onze prijzen staan vermeld op de site waardoor u nooit voor verassingen komt te staan. U kan ook raadplegen hoe we juist te werk gaan en hoe snel we dit hele proces voor u kunnen doorlopen door op een van onderstaande knoppen te drukken.